Een persoonlijke boodschap: Anouk Vermeer vertelt over haar samenwerking met Pride Photo Nijmegen.

Hoe ben je tot het besluit gekomen om mee te werken aan een videoclip met Pride Photo Nijmegen?anoukklein

Ik zag via internet dat Pride Photo op zoek was naar een zanger of zangeres uit de LHBT-gemeenschap om mee te werken aan een verbindend project tussen die gemeenschap en de hiphop-gemeenschap. Verbinden van verschillende groepen mensen spreekt mij altijd heel erg aan omdat ze vaak veel meer overeenkomsten hebben dan ze denken. Daarnaast ben ik iemand die graag een boodschap uitdraagt met muziek en dit project geeft mij de kans om dat te doen.

Wat betekent muziek voor jou?

Mijn ouders vertellen mij altijd dat ik al zong voordat ik leerde praten, haha… Maar even serieus, muziek is voor mij een constante factor geweest in mijn leven. Altijd als ik steun nodig had en niet per sé de mensen om mijn heen had die me konden helpen, was muziek er voor me. Het helpt me door allerlei emoties heen en het helpt me ook om mijn eigen emoties en gebeurtenissen in mijn leven te verwerken. Ik heb altijd veel met muziek gedaan: ik speel bijvoorbeeld dwarsfluit, piano en gitaar. Daarnaast heb ik me altijd veel beziggehouden met zingen: van een regionale zangwedstrijd toen ik klein was, tot het schoolkoor op mijn middelbare school en optredens tijdens Koninginnedag op het plein in het dorp waar ik opgegroeid ben. Tegenwoordig zing ik lead in een rock-coverband genaamd ‘Now En’.

In de track zing je over dat je aan je familie en vrienden ging vertellen dat je op meisjes viel. Waar was je het meest bang voor of zenuwachtig over? En wat was de grootste opluchting?

Ik ben een echte people-pleaser en doe eigenlijk heel veel dingen in mijn leven om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Hoe je het ook wendt of keert, op je eigen geslacht vallen is iets wat niet de norm is. Het was voor mij dus nogal moeilijk om aan te geven dat ik anders was. Mijn ouders zijn super lieve accepterende mensen en die verbaasden zich er uiteindelijk niet eens over dus dat was een echte meevaller. Mijn broer stelde wel wat vragen, maar was er ook helemaal oké mee. Het enige wat lastig is, was dat enkele van mijn vrienden niets meer met me te maken willen hebben, maar dat soort mensen ben ik liever kwijt dan rijk. Wat wel een ding is, dat mensen vaak denken dat wanneer je eenmaal uit de kast bent het dat dan is. Echter blijf je eigenlijk continue uit de kast komen, wanneer je bijvoorbeeld nieuwe mensen beter leert kennen. Dit kan lastig zijn, maar heel veel mensen reageren positief wat het dus eigenlijk ook wel een mooi iets maakt.

Wat zou je willen meegeven aan jongeren die overwegen om uit de kast te komen tegenover hun vrienden en familie?

Zodra zij zich zelf comfortabel voelen over hun geaardheid moeten ze zeker gewoon uit de kast komen, op het moment dat zij zich daar prettig bij voelen. Toch wil ik ze meegeven dat ze zich niet moeten laten leiden door angst om eventueel niet geaccepteerd te worden zoals je bent. Mensen die je niet als jezelf accepteren moet je helemaal niet in je leven willen hebben. Je kan in situaties terecht komen zodra je uit de kast bent die moeilijk zijn, maar die situaties maken je ook sterker als persoon. Uiteindelijk vind je toch wel een groep mensen om je heen die van je houden zoals je bent. En daarbij, zolang jij zelf houdt van wie je bent is alles in orde.

Wat hoop je over te brengen met deze track?

Ik hoop voornamelijk over te brengen dat de verschillen tussen LHBT’ers en mensen die niet binnen die gemeenschap vallen kleiner zijn dan mensen soms denken. Dat zolang iemand gelukkig is, het niet aan jou is om deze persoon te beoordelen op het feit dat hij of zij op zijn eigen geslacht valt, of misschien wel van buiten iemand anders is dan hij of zij zich van binnen voelt. We zijn allemaal uniek en dat maakt dat we ook een overeenkomst hebben. Iedereen heeft wel eens struggles in zijn of haar leven en daar moeten we allemaal mee om zien te gaan, er is niks mis met elkaar een beetje daarin steunen.

Op zaterdag 18 februari gaat in de Lindenberg de documentaire ‘Gender Diversiteit’ en videoclip ‘Just Like You’ in première.

Inloop vanaf: 20.00 uur, Aanvang: 20.15 uur, Entree: GRATIS, Locatie: De Lindenberg, Valkhofzaal