Rapper in beeld: Gino Paymans vertelt over zijn samenwerking met Pride Photo Nijmegen

Hoe ben je tot het besluit gekomen om mee te werken aan een videoclip met Pride Photo Nijmegen?ginoklein

Er werd aan mij gevraagd vanuit New Arts hoe ik het vond om mee te werken aan een track en videoclip over het onderwerp acceptatie. Natuurlijk vroeg ik eerst wat zij voor zich zagen, omdat ik zelf ‘gewoon’ hetero ben en niet veel affiniteit heb met het onderwerp. Nadat het totale plaatje duidelijk was voor mij, hoefde ik er niet lang over na te denken. Het leek mij zeer bijzonder om hieraan mee te doen. Enerzijds, omdat LHBT’ers een taboe−onderwerp is in de HipHop wereld en anderzijds natuurlijk ook om mijn eerste videoclip te realiseren, want die heb ik nog niet mogen maken. Ik hoop op deze manier een andere kant van hip hop te benaderen.

Wat betekent muziek voor jou?

Muziek is voor mij ontzettend belangrijk. Van jongs af aan luister ik dag in dag uit muziek, of ik me nou vervelend voel, verdrietig, gelukkig of boos. Muziek is altijd een uitlaatklep voor mij geweest. Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met instrumentals, werd muziek voor mij de echte uitlaatklep waarin ik mijn eigen gevoel kwijt kon en nog steeds kan.

Je rapt over een vriend die uit de kast was gekomen. Wat was je eerste reactie toen hij het aan je vertelde?

Ik zei tegen die jongen dat ik het fijn vond dat hij dat durfde te vertellen en dat ik er erg blij mee was dat hij nu gelukkig kon zijn. Ik was meteen positief en vertelde hem dat hij nu een leuke jongen moest gaan vinden!

Is er iets veranderd aan jullie vriendschap door deze ervaring?

Er is helemaal niks veranderd. We zijn uiteindelijk wel uit elkaar gegroeid, maar dat heeft niks te maken met het feit dat hij uit de kast gekomen was. We woonden niet meer dicht bij elkaar en we sloegen allebei een ander pad in. Als ik hem nu weer eens spreek is het overigens allemaal weer koek en ei. Een goede vriend zal het altijd blijven!

Wat hoop je over te brengen met deze track?

Ik hoop dat door middel van deze track, de LHBT−community niet meer zo in kwaad daglicht gesteld wordt en meer geaccepteerd wordt. We moeten allemaal onszelf kunnen zijn, of je nou homo, hetero, lesbisch of bi bent. Ik zie geen onderscheid en ik hoop dat door mijn kijk op dit onderwerp anderen geïnspireerd worden om ze inderdaad als gelijken van ons te zien.

Op zaterdag 18 februari gaat in de Lindenberg de documentaire ‘Gender Diversiteit’ en videoclip ‘Just Like You’ in première.

Inloop vanaf: 20.00 uur, Aanvang: 20.15 uur, Entree: GRATIS, Locatie: De Lindenberg, Valkhofzaal