Headers-website5

Pride Besiendershuis Nijmegen

01 mei 2015

Besiendershuis
Waalkade Nijmegen

Met het instituut en het Besiendershuis hebben we 2 kunstenaars uitgenodigd om tijdens een verblijf van 2 maanden in Nijmegen, een bijdrage te leveren aan onze visuele cultuur.

 

Risk Hazekamp en Tania Witte werken in mei en juni op uitnodiging van het Besiendershuis en de Pride Photo Nijmegen in het Besiendershuis in Nijmegen. Risk Hazekamp woont en werkt als beeldend kunstenaar in Den Haag en Berlijn. Tania Witte is schrijver, Spoken-Word performer en journalist. Zij woont en schrijft in Berlijn.

De uitdaging

In Nijmegen zullen Risk Hazekamp en Tania Witte gemeenschappelijk aan het project ‘Probeer andere zoektermen’ werken, een project met een duidelijke focus op mensen uit Nijmegen en omgeving.

‘Probeer andere zoektermen’ gaat om het verbeelden van verschillende mogelijkheden om anders (queer, afwijkend) te leven buiten een grootstedelijke omgeving. Sinds 2011 werken Hazekamp en Witte aan dit procesmatige, interdisciplinaire project, waarin het visuele met performatieve tekst wordt gecombineerd. Wat hen samenbrengt zijn hun, aan het thema identiteit gerelateerde, uitgangspunten.

In oktober 2013 werd de eerste versie van het project, toen nog onder de naam nullachtfünfzehn, gerealiseerd in de Vereinigung Bildender Künstlerinnen Österreichs in Wenen, waarna in mei 2014 een tweede versie volgde bij STROOM in Den Haag.

Met hun project in Nijmegen willen zij op verschillende manieren de vraag naar niet-normatieve identiteiten proberen te doorgronden. Er zullen intieme “Diner-discussies” met wetenschappers van het Institute for Gender Studies (IGS) van de Radboud Universiteit en lokale queer-activisten plaatsvinden. Tania Witte geeft een “Queer Writing Workshop”, waarvan de deelnemers ook een bijdrage kunnen leveren aan het project in de vorm van een Spoken-Word stuk. Risk Hazekamp zal verschillende keren aanwezig zijn op het IGS o.a. om een masterclass te geven.

Ook zullen beide kunstenaars gezamenlijk een workshop geven bij Cultuur op de Campus.

 

Praktisch gezien willen de kunstenaars de stad en haar omgeving vanuit een queer perspectief benaderen. Zij zullen in de twee maanden dat ze aanwezig zijn in het Besiendershuis verschillende mensen die in Nijmegen leven fotografisch en poëtisch portretteren.

De mix van beeldend materiaal en tekst die zo zal ontstaan zal de basis vormen voor een presentatie in Nijmegen aan het einde van de werkperiode: er zal een Open Stage gebouwd worden waar mensen hun Spoken-Word stukken kunnen opvoeren.

 

“Voor ons is het werkproces belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Alles is in eerste instantie afhankelijk van de mensen die we ontmoeten. En op die ontmoetingen verheugen we ons nu al!”

Meer informatie

Risk Hazekamp www.riskhazekamp.com

Tania Witte www.taniawitte.de

www.cayate.de

www.facebook.com/taniawitte

www.twitter.com/tanwitte